Ekonomi

Yumurta üretimi alanında faaliyet gösteren işletmelere yönelik sözlü savunma toplantısı gerçekleştirildi.

Yumurta üretimi alanında faaliyet gösteren işletmelere yönelik yürütülen rekabet soruşturması kapsamında sözlü savunma toplantısı yapıldı.

Rekabet Kurumu’ndaki toplantıda Kurum Başkanı Birol Küle, yumurta üretimi alanında faaliyet gösteren işletmelerin Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun ilgili hükmünü ihlal edip etmediğinin tespiti amacıyla soruşturma açıldığını hatırlattı.

Soruşturma heyeti temsilcisi Abalıoğlu Balık ve Besin Eserleri AŞ, AB Besin San. Yumurta üretimi alanında. ve Tic. AŞ (AB Gıda), Bilken Tarım Besin San. Tik. Ltd. (Bilken), Büyük Yağ ve Beslenme Mad. Tik. Ltd. (Büyük Şişman), Coşkun Beslenme ve Hayvancılık İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret Ltd. Ltd. (Coşkun Gıda), Çorum Yumurta Üretim Pazarlama AŞ (Çorum Yumurta), Güres Tavukçuluk Üretim Pazarlama ve Ticaret AŞ (Güres), Işık Yumurta Besin Sanayi Ticaret AŞ (Işık Yumurta), Ka-Yum Gıda-Hayvancılık-Tarım İşleri ve İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Ltd. (Kayum), Kaytaş Kayseri Tavukçuluk Sanayi ve Ticaret AŞ (Kaytaş), Kumartaşlı Besin ve Nakliye Tic. ve San. Ltd. (Kumartaşlı), Kula Yağ ve Emek Yem Sanayi Ticaret AŞ (Emek Yem), MNS Yumurta, Hayvancılık Tarım Eserleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Ltd. (Mns), Rana Tarım Hayvancılık Sanayi ve Ticaret. Ltd. (Rana Tarım), Randıman Besin Eserleri Sanayi ve Ticaret AŞ (Verim Gıda), Tekkeli Besin Sanayi Tic. Ltd. (Tekkeli) ve Çeşit Besleme Entegre Hayvancılık Tavukçuluk İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti’nin (Türe) Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun ilgili maddesini ihlal edip etmediğinin tespiti için soruşturma başlatıldığını belirtti.

Soruşturma kapsamında yapılan yerinde incelemelerde elde edilen deliller sonucunda, Afyon Yumurta İthalat İhracat ve Ticaret AŞ (Afyon Yumurta), Düzce Natural Besin San. Ltd. (Düzce Natural), Ege Sarrafiye Tarım Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Ltd. Ltd. (Ege Sarrafiye), Elagöz Hayvancılık Besleme Sanayi ve Ticaret Ltd. AŞ (Ercanlar), Galata Deniz Eserleri Besin Hayvancılık Dış Ticaret Ltd. Ltd. (Galata), Haşinoğlu Yumurta İmalat Ticaret ve Sanayi AŞ (Haşinoğlu), İşlek Besin Sanayi Ticaret ve Pazarlama Ltd. Ltd. (İşlek Gıda), Keskinoğlu Tavukçuluk ve Hayvancılık İşletmeler Sanayi Ticaret A.Ş. (Keskinoğlu), Key Tavukçuluk Besin Pazarlama İthalat İhracat Ltd. Ltd. (Key Tavukçuluk), Myg Nest İç ve Dış Ticaret Ltd. Ltd. (Myg Nest), Nuregg Pazarlama Danışmanlığı Yem Enerjisi Madencilik Besi Nakliyat İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ (Nuregg), Hasret Tarım Eserleri AŞ (Özlem Tarım), Set Yumurta Besleme Tarım Hayvancılık Bilgi Teknolojileri Taahhüt Sanayi ve Ticaret Ltd. Ltd. (Set Yumurta), Tekinler Tarım İşletmeleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Ltd. (Tekinler), Türem Tarım Hayvancılık ve Ticaret A.Ş. (Türem) ve Ulu Tarım Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Pazarlama Ltd. Şti’nin (Ulu Tarım) ilgili Kanun’u ihlal edip etmediğini, ilgili soruşturmanın daha önce açılan soruşturmayla birleştirilerek yürütüleceğini bildirdi. Meclis kararıyla, belge kapsamındaki bulgular çerçevesinde Myg Nest’in soruşturmadan çıkarılarak Ada Yumurta’nın Üretim Gıda Pazarlama Ambalaj ve Satış kapsamına alınmasına karar verildiğini söyledi. Gürcan Karayılan (Ada) Yumurta) araştırmasında.

Temsilci, soruşturma devam eden Randıman Besin, AB Besin, Abalıoğlu, Bilken, Büyük Şişman, Güres, Kumartaşlı, Mns, Çeşide, Coşkun Besin, Türem, Set Yumurta, Haşinoğlu ve Afyon Yumurta’nın soruşturma devam ederken uzlaşma talebinde bulunduğunu belirterek, Yürütülen uzlaşma süreçleri sonucunda ihlalin varlığını ve kapsamını kabul eden işletmelere yönelik soruşturmanın Kurul tarafından sonlandırıldığını belirtti.

Temsilci, incelemeler sırasında yumurta dalında üretici olarak faaliyet gösteren bazı işletmelerin yumurta ürünleri fiyatlarını belirleyerek bölge paylaşımı konusunda rakipleriyle anlaşmaya vardıkları yönünde delil elde edildiğini, delillerin Düzce Çorum Yumurta’da bulunduğunu belirtti. Doğal, Ege Sarrafiye, Elagöz, Ercanlar, Galata. Key Tavukçuluk, Nuregg, Hasret Tarım, Tekinler, Tekkeli ve Ulu Tarım’ın Kanun’u ihlal ettiğini, muafiyetten yararlanamadıklarını ve söz konusu işletmelere idari para cezası verilmesi gerektiğini kaydetti.

Temsilci, soruşturmaya konu olan Ada Yumurta, Işık Yumurta, Kaytaş, İşlek Besin, Kayum, Keskinoğlu, Emek Yem ve Rana Tarım’ın Kanun’u ihlal ettiğine dair bir bulguya rastlanmadığını belirterek, soruşturmaya gerek olmadığı sonucuna varıldığını belirtti. Bu işletmelere idari para cezası uygulayacağız. .

Temsilci, Elagöz, Tekinler, Key Tavukçuluk, Düzce Natural, Nuregg, Hasret Tarım, Ege Sarrafiye ve Ulu Tarım için ihlalin 1 yıldan az sürdüğünü, Çorum Yumurta, Ercanlar, Galata ve Tekkeli için ise ihlal süresinin 1- olduğunu belirtti. 5 yıl:

“Bu nedenle Çorum Yumurta, Ercanlar, Galata ve Tekkeli için belirlenen ceza miktarının yarı oranında artırılması gerektiği, ağırlaştırıcı bir unsurun bulunmadığı, yumurta alım pazarındaki teşebbüslerin alıcı gücünün ve yoğunlaşmış yapının olduğu değerlendirilmektedir. Piyasanın olumsuz etkileri hafifletici faktörler olarak değerlendirilebilir.”

Soruşturma heyetinin ardından firma temsilcileri de sözlü savunmalarını yaptı.

Kurul, soruşturmaya ilişkin nihai kararını 15 gün içinde açıklayacak. Kararın daha erken alınması halinde Rekabet Kurumu’nun internet sitesinden duyurulacak.

haber-kurtun.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu