Ekonomi

Suudi Arabistan, Asya rafinerilerine ham petrol arzını yeniden başlatma kararı aldı.

REUTERS

Suudi Arabistan’ın ulusal petrol şirketi Saudi Aramco, üretimi günde 500.000 varil azaltma taahhüdüne rağmen, Mayıs ayında birkaç Kuzey Asyalı alıcıya kontrat hacminin tamamını tedarik edecek.

Karar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC+ olarak bilinen müttefiklerinin geçen hafta Mayıs ayından itibaren yılın geri kalanında günlük 1,16 milyon varillik ekstra kesintiyi duyurarak piyasayı şaşırtmasının ardından geldi.

Suudi petrol devinin kararı

Suudi Aramco’nun aylık tahsisi, planlanan üretim kesintilerinin dünyanın en büyük ham ithalat pazarı olan Asya’daki arzı kısıp kısmayacağının bir göstergesi olarak yatırımcılar tarafından yakından izleniyor.

Asya’daki bir rafineriden bir kaynak, insanların ek kesintinin arzı gerçekten etkileyip etkilemeyeceğini veya bunun sadece petrol fiyatlarını desteklemek için mi tasarlandığını merak ettiğini söyledi.

%6 artış sağladı

OPEC+ duyurusu, Brent ve ABD Batı Teksas ham petrol vadeli işlemlerinin geçen hafta yüzde 6 artarak en son Kasım ayında görülen seviyelere geri dönmesine neden oldu.

Geçen hafta, Suudi Aramco Asya’ya sattığı amiral gemisi Arap Hafif ham petrolünün fiyatlarını Mayıs ayında üçüncü kez yükselterek piyasayı şaşırttı.

Ayrıca, daha sıkı piyasa arz beklentileri arasında Asyalı müşterilere yönelik diğer petrol kalitelerinin fiyatlarını da artırdı.

BAE, Asya’ya da sevkiyat yapacak

Bu arada Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) devlet petrol devi Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi (ADNOC), Haziran ayında sözleşmeli ham petrolün tamamını Asya’daki en az üç alıcıya tedarik edeceğini duyurdu.

BAE, OPEC+ kesintilerinin bir parçası olarak Mayıs ayından itibaren günlük 144.000 varil kesinti yapmayı planlıyor.

Gözden kaçırma BM, Kızıldeniz’deki Safer petrol tankerini kurtarmaya davet etti Haberin Detayları
ABD Hazine Bakanı Yellen, OPEC+ atılımını eleştirdi Haberin Detayları

haber-bismil.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu