Haber

Pakistan, AB’den “Keşmir için Özel Temsilci” atamasını istedi

Pakistan’ın Azad Jammu Keşmir Devlet Başkanı Sultan Mahmud Chaudri, Cammu Keşmir sorununun barışçıl çözümü için Avrupa Birliği’nden (AB) “Keşmir Özel Temsilcisi” atamasını istedi.

Radio Pakistan’da yer alan habere göre Chaudri, Uluslararası Keşmir Barış Forumu tarafından Brüksel’de düzenlenen etkinlikte AB Parlamentosu, Belçika Senatosu ve Belçika Parlamentosu üyelerine seslendi.

Chaudri burada yaptığı açıklamada AB’den Jammu ve Keşmir meselesinin barışçıl çözümü için “Keşmir’e Özel Temsilci” atamasını istedi.

Keşmir’in iki nükleer gücün karşı karşıya geldiği dünyanın en tehlikeli bölgesi olduğunu belirten Chaudri, AB’nin insan haklarına ve bu sorunun çözümüne önemli katkılar sağlayabileceğine işaret etti.

AB’nin Jammu Keşmir sorununun çözümünde ve Güney Asya’da barış ve güvenliğin sağlanmasında önemli rol oynayabileceğini belirten Chaudri, Hindistan’ın Keşmir halkı üzerindeki baskısının ağırlaştığını ve bunun insan hakları ihlallerine yol açtığını vurguladı.

Chaudri, Hindistan’ın BBC’nin Başbakan Narendra Modi ile ilgili belgeselini yasakladığını ve bunun “Modi’nin gerçek yüzünü tüm dünyaya gösterdiğini” kaydetti.

Hindistan’da hükümet, Başbakan Narendra Modi’nin görevde olduğu dönemde çok sayıda Müslüman 1000’den fazla kişinin ölümüne neden olan olayları konu alan “Hindistan: Modi Sorunu” belgeselinin ilk bölümüyle ilgili tüm sosyal medya içeriğini engelledi. gujarat eyaletinin başbakanı.

Keşmir sorunu

İngiltere, 1947’de sömürge olarak yönettiği Hindistan’dan çekildiğinde, o zamanlar bir beylik olan Keşmir, bağımsızlığını yeni kazanan Hindistan veya Pakistan ile birleşme seçeneğiyle karşı karşıya kaldı.

Nüfusunun yüzde 90’ı Müslüman olan Keşmir halkı 1947’de Pakistan’a katılmaktan yana olsa da dönemin prensi Hindistan’la birleşme kararı aldı.

Müslüman Keşmir halkı karara karşı çıktı. Taraflar ilk kez 1947’de Pakistan ve Hindistan’ın bölgeye asker göndermesiyle savaştı. 1965 ve 1999’da iki ülke arasında yine aynı nedenle savaş çıktı.

Savaşların ardından sağlanan geçici ateşkes sonucunda Keşmir’in yüzde 45’i Hindistan’ın, yüzde 35’i ise Pakistan’ın kontrolünde kaldı. Bölgenin doğusundaki yüzde 20’lik kısım komşu Çin’e verildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948’den beri aldığı kararlarla Keşmir’in silahsızlandırılmasını ve geleceğinin halk oylamasıyla belirlenmesini öngörüyor.

Hindistan yönetimi plebisite karşı çıkarken, Pakistan BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

Öte yandan Hindistan, 5 Ağustos 2019’da Jammu ve Keşmir’in özel statüsünü kaldırmış ve eyaleti merkezi hükümet altında iki birlik bölgesine ayırmıştı. Bu adımın ardından Pakistan ile Hindistan arasındaki gerilim artmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu