Ekonomi

Konya Ovasında Su Kuyularının Derinliği Artıyor

‘TÜRKİYE’nin tahıl ambarı’ olarak bilinen ve 2 milyon 200 bin hektar ekim alanına sahip Konya Ovası’nda tarım alanlarına açılan su kuyularının derinlikleri 400 ila 450 metreyi buldu. Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, bu durumun ovayı tehdit ettiğini belirterek, “30 yıl önce burada su seviyesi 8 ile 10 metre civarındaydı, 30-50 metre civarında kuyular açılıyordu. Bugün çiftçimiz 400, 420 metre hatta 500 metre bile kazabilirler ama sondaj makineleri bunu yapamaz” dedi.

40 bin 83 kilometrekare yüzölçümüne sahip Konya’da 2 milyon 200 bin hektar tarım alanının 609 bin hektarında sulu tarım yapılıyor. Türkiye’nin toplam tarımsal üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu karşılayan kapalı havza yapısına sahip Konya Ovası’nda yer altı su kaynakları azalmaya devam ediyor. Ovada tarımsal sulama için açılan su kuyularının derinlikleri son zamanlarda 400 ila 450 metreye ulaştı. Altınekin Ziraat Odası Lideri Bekir Kağnıcıoğlu, suya ulaşmak için bu kadar derine inmenin ovayı tehdit ettiğini belirterek, “Bölgemizde son 20 yıldır yer altı suları çekiliyor. 30 yıl kadar öncesini yeterince biliyorum. Buradaki su seviyeleri daha yüksekti. yaklaşık 8 ve 10 metre Bu kuyular 30 yada 50 metre.Bugüne geldiğimizde çiftçilerimiz 400 metre 420 metre hatta 500 metre kazacaklar ama sondaj makinaları bunu yapamıyor. kuyular derinleşiyor, su pompalarının derinliği artıyor, çiftçimize çok büyük bir maliyet düşüyor. 400 metrelik bir kuyu kazmak 3 milyon liraya mal oluyor ama o kuyudan su bulamazsa parası çöpe gidecek. . Onun tarlası da heba olur” dedi.

Kağnıcıoğlu, Konya Ovası’na dış havzalardan su getirilmesi gerektiğini belirterek, “Devletimiz, bu araziler satılmadan önce, bu araziler çiftçi arazilerine geçtiği anda, fiyatını kaybetmeden, dış havzalardaki suyu bölgeye aktarmalıdır. atıl denilince yemek geliyor yemek denilince susuz yemek olmuyor artık susuz tarım yapmak çok zor kuru tarım yapan çiftçi yağmur yağmayınca verim alamıyor o çiftçi gidiyor Sulu tarım yapan çiftçinin köyünden, tarlasından, şehrinden bir şey kaybetmediğini anlatan Kağnıcıoğlu, yer altı sularının çekilmez hale gelmesi halinde düzlük arazilerin verimsizleşeceğini belirterek, “Eğer sular biterse, tarlası biter. Konya Ovası’nda yer altı suları çekilmeye devam ediyor Konya Ovası’nda yer altı suları çekilir ve çiftçi suyu çekemez hale gelirse Konya’nın toprakları atıl hale gelecek. Ancak burada sarmal devedikeni büyür. Yani çorak yerlerdeki çimenler yeşermeye başlar. Çiftçi ne yapacaktı? Bu toprakları terk eder. Bunu yaşamamak için bu suyun bir an önce dış havzalardan bölgeye aktarılması ve çiftçilerimizin suyla buluşturması gerekiyor.” Dış havzalardan ovaya su aktarılırsa verim artacaktır, “Tarım bugünlerde bizi yormaya başladı. Yer altı sularımız tamamen çekilmeye başladı. Büyük bir ıstırap içindeyiz. Susuz bir hayat düşünemiyoruz. Ülkemize su gelsin istiyoruz. Kazdığımız yer altı sondajlarının maliyetleri aşırı arttı. Bu güzel topraklara su gelsin istiyoruz. Buraya su gelsin, Türkiye doysun, dünya doysun.” Bölge çiftçilerinden Hakan Topaloğlu, şunları söyledi:

“Şimdi maliyetlerimiz çok ağırlaştı. Sularımız derinleşti. Önceleri 8 metre ve 10 metreden su çekerdim ama şu anda bizzat en az 5 kuyum var. Daha önceki kuyularım 20 metre, 30 metre, 40 metre. .Şu anda kuyularım 450 metre.Ağır maliyetler bunlar.Altına kaka yapamayız.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu