Haber

İYİ Parti’de ‘listeye sıfır’ tartışması

ANKARA –DÜZGÜN Partisi Genel Yönetim Kurulu’nda (GİK), en az oy alan erkek üye Ümit Dikbayır’ın kadın kontenjanı bir üye eksik olduğu için listeden çıkarıldığı ileri sürüldü.

‘BLOK LİSTESİNDE İSİM ÇİZİLMEMİŞTİR’

İYİ Parti’nin kongrede seçim sonrası kulislerde dile getirdiği ilk iddiaya göre; Akşener’in hazırladığı engel listesine alınan Ümit Dikbayır, delegelerden çok yüksek oranda olumsuz oy alarak GİK üyeliğini kaybetti. Ancak bir parti yöneticisi, tüzüğe göre isim çekme, listeden çıkarma veya blok liste yolunda aday gösterme işlemlerinin olmadığını belirtti. Bir kişinin adının çizilmesinin “fikir beyanı” olarak kabul edilebileceğini söyledi.

‘LİSTEDEN ÇIKIŞ BAŞKA İSİM YAZARAK ORGANİZE EDİLMİŞTİR’

Bir diğer parti yetkilisi, blok listeden aday gösterilmesinin ancak bir kişinin isminin düzenli bir şekilde çekilip yerine başka bir isim yazılmasıyla mümkün olabileceğine işaret ederek, “Böyle bir şey yok. Yüksek Seçim Kurulu böyle bir şey tespit ederse. bir durumda zaten gerekeni yapacaktır.”

‘KADININ NİTELİKLERİ DOLMUYOR, DİKBAYIR’IN ÜYELİKLERİ DÜŞMELİ’

Ümit Dikbayır’ın listeden çıkarıldığı tezine kaynaklık eden bir diğer kural da kadın kotasına muhalefetle ilgili. UYGÜN Partisi’nin tüm meclislerinde yüzde 25 kadın kontenjanı var. Akşener’in sunduğu 50 kişilik blok GİK listesine 12 kadın dahil oldu. İddiayı öne sürenlere göre yüzde 25’lik kotanın dolması için 13 kadının listede olması gerekiyordu. Yine avukatlar, 12 kişilik kadın kontenjanını tamamlamak için asıl listede en az oy alan erkek üye olan Ümit Dikbayır’ın yerine kadın üyelerden en çok oy alan Kübra Dursun’un geçmesi gerektiğini savundu.

‘CUMHURBAŞKANI’NIN KADIN OLDUĞUNU UNUTTULAR’

Üst düzey bir parti yöneticisi ise bu iddiayı ortaya atanların DÜZGÜN Partisi Genel Başkanı’nın kadın olduğunu dikkate almadığına dikkat çekti. Genel Başkanın Genel Yönetim Kurulu’na başkanlık ettiğini ve bu konuda 51 kişi üzerinden hesaplandığında kontenjanın dolduğunu savundu.

Yüksek Seçim Kurulu, kongrede seçimle ilgili tartışmalarda son noktayı hiçbir itiraz olmaksızın tüzüğe bakarak koyacak.

DİKBAYIR: GİK’TE OLMAK ÖNEMLİ DEĞİL HİZMETE DEVAM EDECEĞİM

İddialarda adı geçen UYGUN Partisi Mali İşler Lideri 27 ve 28’inci Heyet Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, “Hukuki kısmını bilmiyorum. Bizim için önemli olan listenin sonucu değil. GİK listesinde yer alsam da almasam da partime ve milletime hizmet etmeye devam edeceğim.”

haber-buyukcekmece.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu