Sağlık

Çocuğunuz Grip Sezonuna Hazır mı?

ÇOCUĞUNUZ GRİP SEZONUNA HAZIR MI?

Sonbahar mevsim değişiminin en çok hissedildiği dönemdir ve kışın habercisidir. Hastalıkların sık görüldüğü bu aylarda ‘Paçavra Hastalığı’ olarak da bilinen grip, yetişkinlerde ve çocuklarda en sık görülen hastalıkların başında geliyor. ‘Süper yayıcılar’ olan çocuklar gribin hızla yayılmasına neden olabilir. Ne kadar sağlıklı olursanız olun, herkes gribe yakalanabilir, bu nedenle kendinizi gripten korumak önemlidir. Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dr. Utkucan Uçkun, grip ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Grip, influenza adı verilen virüslerin neden olduğu hastalıktır. Grip virüsü; A, B ve C tipleri vardır. Grip vakalarının çoğu İnfluenza A ve B’den kaynaklanmaktadır. Her kış farklı tipte bir influenza virüsü hızla yayılarak birçok insanı etkileyen bir grip salgınına neden olur ve ‘mevsimsel grip’ olarak adlandırılan bu salgın genellikle 6-6 aylık bir dönemde ortaya çıkar. Kışın 8 hafta.

Damlacık ve temas yoluyla bulaşır

Grip, enfekte kişinin hapşırması veya öksürmesi sonucu etrafa yayılan damlacıkların solunması yoluyla kişiden kişiye bulaşabileceği gibi canlı veya cansız yüzeylerdeki virüsle temas yoluyla da bulaşabilir.

Yetişkinlerde ve daha büyük çocuklarda yaygın grip belirtileri şunlardır:

  • Yüksek ateş
  • Terlemek
  • Kas ve eklem ağrıları
  • Kuru öksürük
  • Boğaz ağrısı
  • hapşırmak
  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı

Bebeklerde ve küçük çocuklarda yaygın grip belirtileri şunlardır:

  • Ateş
  • Terlemek
  • Öksürük
  • Boğaz ağrısı
  • hapşırmak
  • nefes almada zorluk
  • Tükenmişlik
  • beslenme zorlukları

Ayrıca gribe yakalanan bazı küçük çocuklarda ateşli havaleler de görülebilmektedir.

Grip belirtileri 2 gün boyunca şiddetli kalıyor

Tipik olarak semptomlar ilk 1-2 gün oldukça şiddetlidir ve daha sonra birkaç gün içinde şiddeti yavaş yavaş azalır ve 2 ila 7 gün içinde iyileşme sağlanır. Rahatsız edici öksürük, diğer semptomlar düzeldikten sonra bir haftaya kadar devam edebilir.

Gribin bulaşma olasılığı genellikle ilk beş günde oldukça yüksektir. Enfeksiyonun başkalarına bulaşmasını önlemek için bu süreyi mümkün olduğunca evde istirahat ederek geçirmek önemlidir. Ayrıca bulaşmayı önlemek için eller sık ​​sık sabun ve ılık su ile yıkanmalı, hapşırma ve öksürme sırasında ağız ve burun mendille kapatılmalı, kullanılan mendil kapalı çöp poşeti içerisinde ortamdan uzaklaştırılmalıdır.

Grip tedavisinde antibiyotik kullanılmaz

Ateşi ve ağrıyı hafifletmek için çocuğun kilosuna göre çocuk doktoru tarafından parasetamol veya ibuprofen içeren ilaçlar reçete edilebilir. Dehidrasyonu önlemek için bol miktarda sıvı içilmesi teşvik edilmelidir. Burun temizleyici damlalar veya spreyler ve boğaz pastilleri üst solunum yolu semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir, ancak reçetesiz satılan öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları özellikle 6 yaşın altındaki çocuklarda önerilmez. Bu tür ilaçların işe yaradığına dair hiçbir kanıt yoktur ve alerjik reaksiyonlar, uykuyu etkileme ve halüsinasyonlar gibi yan etkilere neden olabilirler. Grip viral bir enfeksiyon olduğundan rutin antibiyotik tedavisi söz konusu değildir. Ancak bazı durumlarda grip belirtilerinin başlamasından veya gribi olan biriyle temastan sonraki tercihen 48 saat içinde, şiddetini azaltmak için çocuk doktoru gözetiminde virüsün çoğalmasını önleyen antiviral ilaçlara başlanabilir. Bu belirtilerin süresini 1-2 gün uzatır ve komplikasyon riskini azaltır.

Çocuklar virüsleri daha kolay yayabilir

Çocuklar yetişkinlere göre daha fazla nesne ve insanla temas eder, ellerini daha az yıkar ve ağızlarına daha fazla şey sokarlar. Gribe yakalandıklarında hayatlarında ilk kez bu virüsle karşılaştıklarından dolayı bağışıklık sistemleri bu duruma alışık değildir. Bu, virüsün ağız ve burunda daha uzun süre çoğalmaya devam etmesine neden olur. Bu nedenle çocuklara “süper yayıcılar” deniyor. Çocukları aşılamak aynı zamanda komplikasyon geliştirme olasılığı daha yüksek olan yetişkinlerin sayısını azaltmak anlamına da gelir.

Bebeklere 6. aydan itibaren grip aşısı yapılabilir

Grip mevsimi her yıl değişse de genellikle aralık sonu veya yeni yılın başında başlar ve 2-3 ay sürer. Grip aşısının etkili olması yaklaşık iki hafta sürer. Bu nedenle aşılama genellikle her yıl Ekim veya Kasım aylarında başlar. Aşı kas içi enjeksiyon şeklinde uygulanır. Çocuklara 6 aylıktan itibaren aşı yapılabilir. İlk kez aşılanacak olan 6 ay-9 yaş arası çocuklarda ilk uygulamada aralıklarla 2 doz yapılması önerilir. Bu uygulamadan sonra yıllık tek doz uygulamaya devam edilir. 9 yaş üzeri çocuklarda yıllık tek doz yeterlidir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu