Haber

Çin’de Bahar Şenliği tatilinde Kovid-19 nedeniyle ölümlerde düşüş kaydedildi

Çin’de yeni yılın ay takvimine göre kutlandığı 7 günlük Bahar Şenliği tatilinde Kovid-19 nedeniyle ölümlerin azaldığı bildirildi.

Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nden (CDC) yapılan açıklamada, 20-26 Ocak tarihlerinde hastanelerde virüs nedeniyle 6 bin 364 ölümün kaydedildiği belirtildi.

Açıklamada, 289 hastanın virüse bağlı solunum yetmezliğinden hayatını kaybettiği, 6 bin 75 hastanın ise virüsün ağırlaştırdığı kronik hastalıklara bağlı komplikasyonlardan hayatını kaybettiği kaydedildi.

12 bin 658 ölümün bildirildiği 13-19 Ocak haftasına göre vefat sayısı neredeyse yarı yarıya azalırken, Kovid-19 tedbirlerinin uygulanmaya başlandığı 7 Aralık 2022 itibarıyla teyitli ölüm sayısı 78 bin 960’a yükseldi. yeni açıklanan rakamlarla kaldırıldı.

26 bin 156’sı ağır olmak üzere 215 bin 958 hastanın Kovid-19 nedeniyle hastanelerde tedavisi devam ederken, hasta sayısı bir önceki haftaya göre yarı yarıya azaldı.

CDC tarafından bu hafta paylaşılan verilere göre, ülkede Kovid-19 önlemlerinin gevşetilmesinin ardından son bir ayda hasta sayısı ve virüse bağlı ölümler azalma eğilimine girdi.

Hastane ve kliniklere başvuranların sayısı 23 Aralık 2022’de 2 milyon 860 milyon ile en yüksek rakamına ulaşırken, 23 Ocak’ta bir ayda yüzde 97,8 azalarak 63 bin oldu.

Tedavi görenlerin sayısı 5 Ocak’ta 1 milyon 630 bin ile en yüksek noktasına ulaşırken, 23 Ocak’ta yüzde 84,8 azalarak 248 bin oldu.

4 Ocak’ta 4 bin 273 ile en yüksek seviyesine ulaşan günlük ölüm sayısı yüzde 79 azalarak 23 Aralık’ta 896’ya geriledi.

CDC Baş Epidemiyoloğu Vu Zunyou 22 Ocak’ta, karantinanın kaldırılmasından bu yana Çin’in 1,4 milyarlık nüfusunun yüzde 80’inden fazlasının enfekte olduğunun varsayıldığını bildirdi.

Rakamlar gerçek resmi yansıtıyor mu?

Hasta ve ölüm sayıları, istatistiklerin tutulmasında uygulanan standartlarla ilgili belirsizliğin yanı sıra Çin nüfusunun büyüklüğü ve salgının ölçeği dikkate alındığında ortaya atılan iddialara göre oldukça düşük olması nedeniyle tereddüt yaratıyor.

CDC, geçen ayın başında hastanelere gönderdiği talimatta, istatistiklerin tutulmasına yeni standartlar getirerek, yalnızca birincil ölüm nedeni virüse bağlı pnömoni ve solunum yetmezliği olan ölümlerin Kovid’den sayılacağını belirtmişti. -19.

Aralık ayı başında Kovid-19 önlemlerinin aniden kaldırılmasıyla Çin, şimdiye kadar tek bir ülkede görülen en büyük kitlesel salgınla karşı karşıya kaldı. Salgının büyük şehirlerde tetiklediği salgın dalgasının ardından yeni yılı Bahar Şenliği’nde kutlamak için memleketlerine gidenler, salgının küçük ve orta ölçekli şehirler ile kırsal yerleşim yerlerine sıçramasından endişe duydu.

Merkezi Londra’da bulunan sağlık veri hizmetleri ve analiz şirketi Airfinity, yılbaşı kutlaması öncesi ve sonrasını kapsayan iki haftalık süreçte ülke genelinde vaka sayılarının yeniden artacağına dikkat çekerek, 2019’da günlük vaka sayısının 4,8 milyona ulaştığını bildirdi. 13-27 Ocak tarihlerini kapsayan iki haftalık dönem. Ölü sayısının 36 bine ulaşabileceğini tahmin etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu