Haber

BİM-iktidar geriliminin arkasında Pelikanlar mı var?

Zincir market BİM ile hükümet arasında çıkan tartışma, şirketin CEO’su Galip Aytaç’ın istifasıyla sonuçlandı. Tartışmanın arkasında FETÖ’nün olduğu ve eserleri fahiş fiyatlara satarak iktidarı zora sokmaya çalıştığı iddiaları vardı.

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu ise piyasanın FETÖ ile alakası olmadığını söyledi. Terkoğlu’nun BİM’in Erenköy Topluluğu ile ilişkisi ve tartışmanın arka planı hakkında şunları önerdi:

“Yıllardır Erenköy’de yaşıyorum. İsim benzemiyor. ‘Erenköy cemaati’ adı buradan geliyor. Mahmut Sami Ramazanoğlu cemaatini 1950’lerde tren istasyonunun yanındaki Zihni Paşa Camii’nde toplamaya başladı. 70’li yılların sonunda Suudi Arabistan’a giden Musa, Topbaş’tan vekil olarak ayrıldı.Cemaatin liderliği ondan sonra oğlu Osman Nuri Topbaş’a geçti.İşte yıllardır dilimiz olan Topbaş ailesi, işte bu Topbaş ailesi, hem Erenköy’de başlayan cemaat faaliyetini sürdürmekte hem de ticari işlerini sürdürmektedir.BİM markası gündemdedir.

(…)

Neden Erenköy cemaati?

Erenköy esnafının ortasında dolaşıp buna cevap aradım.

Topbaşlar’ı yakından tanıyan biri, ‘Aile ile reis arasında bir sorun yok. Nitekim kısa bir süre önce Mustafa Topbaş, cumhurbaşkanı ile görüştü. Biri bize takıntılı görünüyor.’

Peki bu kime takıntılı?

Cemaatin bir diğer üyesi 2019 yılında Pelikancılar ile BİM arasında çıkan çatışmayı hatırlattı. Aynı yılın Mart ayında Sabah-A Haber gibi yayınlar BİM’i hedef almıştı. BİM için ‘fırsatçı’, ‘milletin cebine göz dikmişler’ gibi ifadeler kullanıldı. BİM sert cevap verdi ve yargı sürecini başlatacağını söyledi. O sırada BİM, Serhat Albayrak’ın yönettiği grubun BİM’den bekledikleri reklamı alamadıkları için aleyhine yayın yaptığını söyledi. Cemaatten konuştuğum isimler, Topbaşlar’ın Sabah Grubu’nu Erdoğan’a şikayet ettiğini, Erdoğan’ın uyarısıyla BİM aleyhindeki yayınların kesildiğini söylediler. Biri hikayeye devam etti: ‘Onlar takıntılı. Kenara çekildiler ve zamanlarının gelmesini beklediler. Zincirleme bakkal tartışmasının ardından kafalarını dışarı uzattılar. Sosyal medyada Erenköy camiasını hedef alan trollere bakın, arkasında hangi takım var? Aynı ekip Mehmet Görez’i böyle yedi.’

Tabii ki Pelikanları kastetmişti…

A101’in FETÖ’nün gözaltına aldığı patronunu temize çıkardılar ve bizi FETÖ ile ilişkilendirdiler” dedi.

BİM’e kitap satan bir cemaat mensubu fiyatların bahane olduğunun altını çizerek, “Kitabı ben 2 liradan markete verdiğimde 2 buçuktan satıyordu, şimdi maliyetler arttı, 12’ye öde, 13’e sat, biz sorumluyuz”.

Ortada baktım ki Cemaat’in neredeyse tamamı BİM CEO’su Galip Aykaç’ın konuşmasını eleştiriyor. Aykaç’ın konuşmasının Erenköy-AKP çatışması isteyenlere yer hazırladığını söylediler. Aykaç’ın BİM’e yönelik saldırılara yanıt vermesini beklediklerini ancak Perakendeciler Derneği adına yaptığı konuşmanın niyetini aştığını söylediler. Bunun Cemaat’in klasik üslubuyla örtüşmediğini belirtmişlerdir. Aykaç’ın krizi büyütmemek için dernek başkanlığından, hatta belki de BİM’deki görevinden istifa etmesini bekliyorlardı. Nitekim Aykaç, dün akşam dernek başkanlığından istifa ettiğini açıkladı.

Öte yandan bütün tabloyu yeniden çizecek bir detay var: Devlet Bahçeli’nin Salı günkü konuşması. Bahçeli, BİM CEO’suna ‘Görüyorum artırıyorum’ derse işler biraz daha karışabilir.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu